Za bolje iskustvo promijenite svoj preglednik u CHROME, FIREFOX, OPERA ili Internet Explorer.

Pravila privatnosti

Pravila o zaštiti privatnosti

Etoje Oglasnik posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika i provodi mjere zaštite osobnih podataka sukladno Uredbi o zaštiti podataka (GDPR), zakonskim i regulatornim obvezama. Pravila o zaštiti privatnosti uređuju način postupanja s informacijama i opisuju kako prikupljamo, upotrebljavamo i obrađujemo vaše podatke, uključujući i osobne podatke, u vezi s vašim pristupom i korištenjem Etoje Oglasnika.

Primjena Pravila o zaštiti privatnosti

Ova Pravila o zaštiti privatnosti (u nastavku: Pravila privatnosti) izrađena su u skladu s “Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.” (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0679&qid=1462363761441&from=HR) o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te se odnosi na korištenje našeg oglasnika, na sve usluge i sadržaje koje nudimo našim korisnicima, a kojima se može pristupiti putem dostupnih elektroničkih sredstava.

Ovim Pravilima privatnosti želimo na razumljiv i transparentan način sve posjetitelje i korisnike naših usluga obavijestiti o tome koje osobne podatke prikupljamo i kako ih obrađujemo.

Što su osobni podaci i obrada osobnih podataka

Osobni podaci su svi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi. Pojedinac čiji se identitet može utvrditi jest osoba koja se može identificirati izravno ili neizravno, osobito uz pomoć identifikatora kao što su ime, identifikacijski broj, podaci o lokaciji, mrežni identifikator ili uz pomoć jednog ili više čimbenika svojstvenih za fizički, fiziološki, genetski, mentalni, ekonomski, kulturni ili socijalni identitet tog pojedinca.

Obrada osobnih podataka znači svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka, bilo automatiziranim bilo neautomatiziranim sredstvima kao što su prikupljanje, bilježenje, organizacija, strukturiranje, pohrana, prilagodba ili izmjena, pronalaženje, obavljanje uvida, uporaba, otkrivanje prijenosom, širenjem ili stavljanjem na raspolaganje na drugi način, usklađivanje ili kombiniranje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje.

Ova Pravila privatnosti ne primjenjuju se na podatke koji su anonimizirani, odnosno izmijenjeni na način da ih se ne može povezati s određenom fizičkom osobom.

Zaštita privatnosti i tajnost podataka

Posjetitelji mogu posjetiti web stranicu Etoje Oglasnika bez otkrivanja osobnih podataka o sebi. To znači da podatke o posjetiteljima ne prikupljamo, osim ako dobrovoljno posjetitelj ne pošalje svoje osobne podatke, na primjer kroz naš email obrazac u svrhu kontaktiranja ili kroz komentiranje na dnu stranice na kojoj je to omogućeno.

Etoje Oglasnik poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja oglasnika. Svi podaci iz procesa registracije i naručivanja te ostali podaci o korisniku koriste se isključivo u svrhu za koju su prikupljeni.

Etoje Oglasnik ni pod kojim uvjetima neće iste učiniti dostupnima trećoj strani, osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom.

Koje osobne podatke prikupljamo

Etoje Oglasnik ne prikuplja vaše osobne podatke osim u slučaju kada ste nam ih vi izričito učinili dostupnima (npr. prilikom naručivanja proizvoda i usluga ili nekog drugog razloga), čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe. Bez pružanja navedenih informacija ne možemo vam pružiti sve tražene usluge.

Registracija

Prilikom registracije prikupljamo vaše osobne podatke koji su potrebni kako bi vas mogli kontaktirati i pružiti vam usluge oglašavanja. Prilikom registracije prikupljamo podatke:

  • Ime i prezime
  • Telefonski broj za kontakt
  • Email adresa
  • Lozinka (lozinka koju unesete je samo vama poznata, na našem poslužitelju ona je šifrirana i kao takva neupotrebljiva za bilo koga osim vas).

Naručivanje

U svrhu naručivanja oglasnog paketa i objavljivanja oglasa, određene podatke prikupljamo u skladu s našim zakonskim obvezama. Prema članku 7., stavku 2. “Zakona o zabrani i sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti” svi tiskani i internetski oglasni mediji dužni su prikupiti ove podatke. Korisnik za točnost podataka jamči zakonskom odgovornošću. Traženi podaci neće biti objavljeni ili dostupni drugim korisnicima, niti će od strane Etoje Oglasnika biti korišteni u druge svrhe, osim onih koje nalažu važeći zakoni. Prema “Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti” ZABRANJENO JE naručivati i objavljivati oglase ako naručitelj oglasa ne navede sljedeće podatke:

Za fizičke osobe:

  • Ime i prezime naručitelja
  • OIB
  • Prebivalište, odnosno boravište

Za pravne osobe:

  • Naziv tvrtke
  • Sjedište tvrtke
  • OIB
  • Ime i prezime odgovorne osobe

Kontaktiranje

Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo kada nas kontaktirate (na primjer: podatke koje upisujete ispunjavajući kontakt obrazac na Etoje Oglasniku) i date svoje dopuštenje. Prilikom kontaktiranja prikupljamo podatke:

  • Ime (obavezno)
  • Email adresa (obavezno)

Newsletter

Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo kada se pretplaćujete na dobivanje povremenih novosti, informacija i obavijesti. Odjaviti se možete automatski i u bilo koje vrijeme tako što ćete kliknuti na poveznicu za odjavu koji se nalazi na dnu svakog Newslettera. Prilikom pretplate (besplatno) na Newsletter prikupljamo podatke:

  • Ime (obavezno)
  • Email adresa (obavezno)

Komentari

Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo kada nam dobrovoljno dajete svoje osobne podatke kroz interakciju s našom web stranicom (na primjer: podatke koje upisujete prilikom komentiranja u dijelu stranice predviđenom za komentare) vlastitom voljom, a ne na naš zahtjev. Kada posjetitelji napišu komentar na web stranici mi prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentar a također i IP adresu posjetitelja kao i string korisnikovog preglednika kako bi lakše detektirali spam. Moguće je da je anonimiziran string kreiran iz vaše email adrese (koji se također zove hash) dostavljen Gravatar servisu kako bi provjerili da li ga koristite. Pravila privatnosti Gravatar servisa dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy/. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika je javno vidljiva u kontekstu vašeg komentara. Prilikom komentiranja prikupljamo podatke:

  • Ime (obavezno)
  • Email (obavezno, vaša email adresa neće biti objavljena)
  • URL vaše web stranice (nije obavezno)

Mediji

Ako prenesete sliku na web stranicu, trebali bi izbjegavati prijenos slika koje imaju ugrađene podatke o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu ih preuzeti i izdvojiti bilo koje podatke o lokaciji iz slika sa web stranice.

Pravne osnove za obradu osobnih podataka

Osobne podatke obrađujemo i koristimo samo u svrhe za koje su prikupljeni. Obrada osobnih podataka je dopuštena samo i u mjeri u kojoj je ispunjeno najmanje jedno od sljedećeg:

  • Obrada je nužna radi poštivanja pravnih obveza – što podrazumijeva ali se ne ograničava na obradu podataka radi izdavanja računa, u svrhu rješavanja prigovora na temelju mjerodavnih propisa (Zakon o zaštiti potrošača).
  • Obrada je nužna za izvršenje usluge ili kako bi se poduzele radnje na zahtjev korisnika prije pružanja usluge – primjerice pri predaji oglasa za objavu.
  • Obrada je nužna za potrebe legitimnih poslovnih interesa, osim kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i sloboda korisnika koji zahtjevaju zaštitu osobnih podataka – primjerice obrada podataka u marketinške svrhe, kada svoje korisnike obavještavamo o posebnim ponudama.
  • Na temelju informacija o opsegu obrade dana je izričita privola od strane korisnika – primjerice pri kontaktiranju.

Kako koristimo informacije koje prikupljamo

Koristimo, pohranjujemo i obrađujemo informacije, uključujući i osobne podatke, sa svrhama razumijevanja, poboljšanja i razvoja Etoje Oglasnika, mjerenja i poboljšanja oglašavanja i marketinga, stvaranja i održavanja pouzdane i sigurnije okoline te sa svrhom ostvarivanja naših pravnih i zakonskih obveza:

  • Omogućujemo vam registraciju, pristup i korištenje Etoje Oglasnika.
  • Pridržavamo se naših zakonskih obveza vezanih za isporuku usluga i izdavanje računa.
  • Šaljemo vam poruke o uslugama ili korisničkoj podršci, ažuriranja, sigurnosna upozorenja i obavijesti o računu.
  • Šaljemo vam informacije o statusu vaše narudžbe i pružanju usluge.
  • Omogućujemo vam komuniciranje s drugim korisnicima.
  • Pružamo vam korisnička podršku.
  • Poboljšavamo i optimiziramo Etoje Oglasnik i vaše korisničko iskustvo.
  • Provodimo naše Uvjete i pravila korištenja i druga pravila.
  • Obradit ćemo vaše osobne podatke na način koji zadovoljava vaša prava kao kupca ili ako to zahtijeva zakonska obveza.

Pohrana vaših osobnih podataka i prijenos u druge zemlje

Voditelj obrade i izvršitelj obrade ne vrše prijenos vaših osobnih podataka. Vaši osobni podaci koje mi prikupljamo pohranjuju se i obrađuju u Europskoj Uniji (EU) i Europskom gospodarskom prostoru (EEA). U slučaju eventualne potrebe prijenosa osobnih podataka izvan tog područja, takav prijenos će se odvijati samo ako je Europska komisija potvrdila da treća zemlja ispunjava određenu razinu zaštite podataka ili ako postoje odgovarajuće mjere zaštite u skladu s primjenjivim pravom.

Gdje će se obrađivati vaši osobni podaci

Vaši osobni podaci koje mi prikupljamo obrađuju u Europskoj Uniji (EU) i Europskom gospodarskom prostoru (EEA).

Dijeljenje i otkrivanje osobnih podataka

Etoje Oglasnik poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja oglasnika. Svi podaci iz procesa registracije te ostali podaci o korisniku koriste se isključivo u svrhu za koju su prikupljeni. Ne prodajemo vaše podatke nikome i to nećemo nikada raditi. Etoje Oglasnik ni pod kojim uvjetima neće iste učiniti dostupnima trećoj strani, osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom.

Etoje Oglasnik može po nalogu suda ili bilo kojeg zakona objaviti vaše podatke, uključujući i osobne podatke, sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ako i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obvezni ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi:

  • Procjena ili naplata poreza ili pristojbi.
  • Progona ili uhićenja prekršitelja.
  • Sprječavanja ili otkrivanja zločina.

 

Kada je to potrebno, Etoje Oglasnik će dati uvid u vaše osobne podatke stručnim suradnicima izvan tvrtke (npr. odvjetnicima, knjigovođama, revizorima), radi:

  • Pravnih postupaka i odgovora na tvrdnje uperene protiv Etoje Oglasnika.
  • Zaštite prava, imovine ili osobne sigurnosti Etoje Oglasnika, njegovih zaposlenika ili korisnika.
  • Odgovaranja na provjerene zahtjeve, vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu.

Sigurnost

Primjenjujemo najviše standarde tehničke i organizacijske sigurnosti radi zaštite osobnih podataka od njihovog slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmjene, neovlaštenog otkrivanja ili pristupa osobnim podacima. Samo ovlaštene osobe koje pružaju usluge i podršku imaju pristup osobnim podacima, a navedene osobe svjesne su svojih odgovornosti te su obvezne čuvati povjerljivost osobnih podataka i privatnost svih naših korisnika.

Koliko dugo čuvamo vaše podatke

Ako napišete komentar, komentar i njegovi meta podaci su sačuvani zauvijek. To je zato da možemo automatski prepoznati i odobriti buduće komentare, umjesto da ih držimo na čekanju za odobrenje.

Za korisnike koji se registriraju na Etoje Oglasnik, mi također pohranjujemo osobne podatke koje navedu u njihovim korisničkim profilima. Svi korisnici mogu vidjeti, urediti ili obrisati svoje osobne podatke u bilo koje vrijeme (osim što ne mogu promijeniti svoje korisničko ime). Administratori na Etoje Oglasniku također mogu vidjeti i urediti te informacije.

Vaši podaci, na temelju čl. 17. st. 1. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, čuvaju se dok je to potrebno za ostvarivanje svrhe ili do povlačenja privole. Vaše osobne podatke čuvamo dok god ste registrirani korisnik na Etoje Oglasniku, a podatke koje koje smo prikupili radi izvršenja naših usluga, čuvamo onoliko koliko je potrebno za pružanje usluge. Nakon toga, više nećemo obrađivati vaše osobne podatke osim ukoliko je navedeno naša zakonska obveza ili ukoliko je potrebno radi ostvarivanja pravnih zahtjeva.

Pravila o kolačićima i upotreba kolačića

Etoje Oglasnik koristi kolačiće (eng: cookies) i druge srodne tehnologije (radi praktičnosti sve tehnologije nazivaju se “kolačići”).

Više o kolačićima, koje kolačiće koristimo i kako ih koristimo pročitajte u našim Pravilima o kolačićima.

Vaša prava u vezi obrade vaših osobnih podataka

Imate pravo znati zašto su vaši osobni podaci potrebni, što će se s njima dogoditi i koliko dugo će se čuvati. U svezi s obradom vaših osobnih podataka, temeljem primjenjivih propisa, vaša su prava sljedeća:

  • Pravo na informaciju – Sve informacije možete pronaći u ovim Pravilima privatnosti.
  • Pravo pristupa – Imate pravo pristupa svojim osobnim podacima koji su nama poznati.
  • Pravo na ispravak – Ako su osobni podaci koji se odnose na vas netočni, imate pravo (bez nepotrebnog odgađanja) tražiti ispravak netočnih podataka ili nadopuniti nepotpune podatke.
  • Pravo na zaborav – Imate pravo na brisanje svojih podataka, ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta: (1.) osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni, (2.) ako povučete privolu na kojoj se obrada temelji i ako ne postoji druga pravna osnova za obradu, (3.) ako uložite prigovor na obradu, (4.) ako su osobni podaci nezakonito obrađeni, (5) ako se osobni podaci moraju brisati radi poštovanja neke pravne obveze koja proizlazi iz prava Europske unije ili Republike Hrvatske, (6.) osobni podaci su prikupljeni u vezi s ponudom usluga.
  • Pravo na opoziv pristanka – Imate pravo opozvati pristanak za obradu vaših osobnih podataka.
  • Pravo na ograničenje obrade – imate pravo ishoditi ograničenje obrade osobnih podataka, ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta: (1.) ako osporavate točnost nekog osobnog podatka, i to za razdoblje koje nam omogućuje da provjerimo točnost tog osobnog podatka, (2.) ako je obrada nezakonita, a vi se protivite brisanju osobnog podatka te umjesto toga tražite ograničenje njihove uporabe, (3.) ako nam osobni podaci više nisu potrebni za potrebe obrade, no tražite ih radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane nekog pravnog zahtjeva, (4.) ako ste uložili prigovor na obradu te čekate potvrdu nadilaze li naši legitimni razlozi za obradu vaše interese, prava i slobode.
  • Pravo na prijenos podataka – Imate imate pravo zaprimiti osobne podatke koje ste nam pružili (zaprimljene u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu) te ih prenijeti drugom voditelju obrade bez ometanja s naše strane. Drugim riječima, imate pravo na izravni prijenos podataka koje obrađujemo, tako da se osobni podaci prenesu od nas (tj. iz naše baze osobnih podataka) drugome voditelju obrade, pod uvjetom da je to tehnički izvedivo.
  • Pravo na ulaganje prigovora – Možete prigovoriti obradi vaših osobnih podataka koje ste nam pružili. Pridržavamo se ovoga, osim ako postoje opravdani razlozi za obradu. Ako imate žalbu na način na koji radimo s vašim podacima, voljeli bismo čuti vaše mišljenje.
  • Pravo na podnošenje prigovora nadzornom tijelu – Ako smatrate da obrada osobnih podataka krši odredbe iz područja zaštite osobnih podataka, imate pravo podnijeti prigovor Agenciji za zaštiti osobnih podataka, i to na adresu elektroničke pošte azop@azop.hr ili na adresu Martićeva ulica 14, 10000 Zagreb. Voditelj obrade osobnih podataka na Etoje Oglasniku obvezuje se obraditi i štititi osobne podatke sukladno Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i odredbama Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća.

Način uvažavanja vaših prava

U slučaju da želite upotrijebiti neko od vaših prava, molimo da to ostvarite ovdje: GDPR Moji podaci.

Voditelj obrade, vama na zahtjev, pruža informacije o poduzetim radnjama bez nepotrebnog odgađanja i u svakom slučaju u roku od mjesec dana od zaprimanja zahtjeva.

Pridržavamo pravo provjeriti vaš identitet prije razotkrivanja osobnih podataka.

Vrh