Za bolje iskustvo promijenite svoj preglednik u CHROME, FIREFOX, OPERA ili Internet Explorer.
Kako pripremiti svoj dom za prodaju

Kako pripremiti svoj dom za prodaju

Svaki prodavatelj želi svoj dom prodati brzo uz veliku zaradu ali da bi se to dogodilo potrebno je više od sreće. To uključuje pažljivo planiranje i znanje kako profesionalno pripremiti svoj dom i uvjeriti kupce da izvade svoje novčanike.

Evo nekoliko koraka kako biste bili sigurni da će se vaš dom prodati brzo i po najvećoj cijeni. Male stvari mogu napraviti veliku razliku:

Oprostite se od vašeg doma

Napuštanje doma može biti teško. Tamo živite, možda već godinama, a kuća pamti mnoštvo uspomena. Da biste se od nje emocionalno odvojili, morate shvatiti da je kuća bez vas u njoj samo školjka koju trebaju napuniti drugi stanari. Pogledajte u budućnost, gdje možete stvoriti nova sjećanja u vašem sljedećem domu.

SAVJET: Prekinite svoju emocionalnu vezanost za svoj dom shvaćajući da dom čine stanari koji u njemu žive a ne sami prostor ili zgrada. U sljedećem domu vi ćete se osjećati kao doma prije nego što to shvatite jer ćete personalizirati svoj prostor i stvoriti nove uspomene.

Depersonalizirajte svoj dom

Spakirajte svoje osobne fotografije, obiteljske dragocjenosti i druge predmete i nered koji bi mogao omesti potencijalne kupce i naštetiti mogućoj prodaji. Kupcima želite predstaviti neosoban, bezličan i čist prostor kako bi ga oni mogli zamisliti svojim domom ukrašenim vlastitim fotografijama, namještajem i umjetničkim predmetima. Depersonalizacija vašeg doma olakšava potencijalnim kupcima da vizualiziraju kako dom može izgledati ispunjen njihovim predmetima.

Što se tiče namještaja, ostavljajte samo komade bez veće vrijednosti koji vam ne odvlače pažnju i ne stvaraju neželjeni dojam. Na primjer, kupcu bi bilo teško vizualizirati vlastiti antikni namještaj umjesto vašeg postojećeg zebrastog kauča, jarko žute stolice i tepiha od goveđe kože.

VAŽNO: Cilj je olakšati potencijalnom kupcu da vaš prostor vidi kao svoj budući dom.

Pospremite prostor

Ljudi godinama prikupe nevjerojatnu količinu predmeta. Razlozi za čuvanje predmeta uključuju emocionalnu vezanost, namjeru ponovne upotrebe ili popravljanja predmeta ili želju da ih se pokloni drugima. Međutim, ako ih niste koristili više od godinu dana, vjerojatno ih ne trebate.

Odbacite predmete na koristan način darujući ih dobrotvornoj ili neprofitnoj organizaciji. Ovi predmeti pomoći će nekome kome su potrebni. Za predmete koji nisu prihvaćeni, odvezite ih na deponij ili ih nazovite i oni će odvesti.

Također, uklonite knjige iz polica s knjigama i ostale sitnice i očistite sve sa kuhinjskih površina. Osnovne predmete koje svakodnevno upotrebljavate možete spremiti u male kutije koje možete staviti u ormar kad nisu u upotrebi. Smatrajte ovaj postupak učinkovitim početkom vašeg pakiranja.

Organizirajte ormare u spavaćim sobama i ormare za odlaganje

Kupce će zanimati prostori za odlaganje i htjet će provjeriti ormare i ladice. Važno je da ih organizirate, jer šaljete negativnu poruku ako su vaši spremišni prostori pretrpani predmetima koji ispadaju van.

Kad kupac vidi sve organizirano do posljednjih detalja, to pokazuje da se brinete o svom posjedu i da ste vjerojatno dobro pazili na kuću. U kuhinjskim ormarićima posložite abecedno staklenke sa začinima, uredno složite posuđe i okrenite ručke šalice kave tako da budu okrenute na isti način. U garderobnim ormarima, košulje treba zakopčati i objesiti, a cipele uredno poredati.

Razmislite o najmu skladišnog prostora

Gotovo svaki dom izgleda bolje s manje namještaja. Uklonite komade koji blokiraju ili ometaju prolaz i stavite ih u skladište, zajedno s namještajem, umjetničkim djelima i praznim policama za knjige.

SAVJET: Skupljanjem ploča za razvlačenje stola u blagovaonici postići će se dojam da prostor izgleda veći.

Ostavite tek toliko namještaja da pokaže svrhu sobe s dovoljno prostora za kretanje kupaca.

Uklonite ili zamijenite omiljene stvari

Ako planirate sa sobom ponijeti zavjese, ugrađene uređaje ili uređaje, uklonite ih prije pokazivanja kuće. Ako je luster u blagovaonici nekada pripadao vašoj prabaki, obavezno ga skinite prije nego što ga kupac vidi i zatraži da bude priložen uz kuću. Reći kupcu da ne mogu dobiti predmet kojeg su vidjeli u kući a koji pojačava njenu privlačnost može naštetiti prodaji.

Obavite manje popravke

Na nekim tržištima možete prodati kuću u stanju u kojem se živi bez puno prigovora. Ali na uobičajenim tržištima ili tržištima kupaca, popravci mogu izvršiti ili prekinuti prodaju.

Zamijenite ispucale keramičke pločice i zakrpite rupe na zidovima. Popravite slavine koje cure i vrata koja se ne zatvaraju pravilno, kao i kuhinjske ladice koje se zaglavljuju. Razmislite o bojanju zidova neutralnim bojama, pogotovo ako su trenutno ružičaste ili ljubičaste. Ne dajte kupcima nijedan razlog da se sjećaju vašeg doma kao “onog s narančastom kupaonicom”.

Zamijenite pregorjele sijalice i razmislite o zamjeni onih koje su već neko vrijeme u upotrebi. Izbjegavajte mogućnost pregaranja sijalice kad okrenete prekidač za svjetlo tijekom prikazivanja. To je mali incident koji se lako može izbjeći ako pazite. Želite da iskustvo kupca bude što pozitivnije.

SAVJET: Otvorite zavjese i rolete i uključite ta svjetla. Kuće se pokazuju bolje kad je svaka soba čista i svijetla.

Neka se kuća sjaji

Priprema vašeg doma za pregled potencijalnih kupaca možda će zahtjevati angažiranje profesionalne ekipe za čišćenje. Čišćenje može uključivati pranje prozora iznutra i izvana; iznajmljivanje visokotlačnog uređaja i prskanje po pločnicima i eksterijeru; ponovna ugradnja kade, tuševa i umivaonika; i poliranje kromiranih slavina i ogledala. Pazite da se sva prašina ukloni ispod namještaja, u ormarima i spremištima i svugdje drugdje gdje bi se mogla skrivati.

Pokušajte održavati ovu čistoću svakodnevnim usisavanjem, poliranjem podova, brisanjem prašine s namještaja i održavanjem kupaonice i kuhinje besprijekornom. Objesite nove ručnike za goste. Također, držite poklopac zahoda zatvorenim kada se ne koristi.

SAVJET: Kuhinje su važna prodajna točka za mnoge kupce, pa učinite sve da izgleda čisto, nenatrpano i uredno. U slučaju da vam netko otvori hladnjak, neka bude čist i uredno posložen.

Iznad svega, očistite i provjetravajte sva pljesniva područja. Noć prije pokazivanja izbjegavajte kuhati posebno mirisnu hranu poput ribe, češnjaka ili kupusa. Ti se mirisi mogu zadržati i dan poslije. Također, ako imate kućne ljubimce, nadgledajte njihov wc ili bilo koje drugo područje koje pripada kućnim ljubimcima.

Pregledajte rubnjake

Potencijalna brza prodaja je izgubljena ako eksterijer vašeg doma odbija kupca koji još nije ni izašao iz automobila. Učinite vanjštinu privlačnijom i prijatnijom tako što ćete obojati svoja ulazna vrata, možda dodati vijenac od suhog divljeg cvijeća ili postaviti jednu ili dvije tegle za cvijeće na vaš trijem. Unajmite pejzažistu da očisti travnjak i doda nešto grmlja ili cvjetnica. Razmislite o unajmljivanju izvođača za popravljanje pukotina na prednjim stepenicama, nogostupu ili šetnici. Također, pobrinite se da posjetitelji mogu jasno vidjeti vaš kućni broj.

Završni korak

Vratite se u svoj dom, zadržite se na vratima svake sobe i zamislite kako će vaša kuća izgledati kupcu. Ispitajte kako je namještaj raspoređen i presložite dijelove dok soba ne postigne vizualnu privlačnost. Pazite da prozorske zavjese vise ravnomjerno. Nakon što očistite, popravite i sve organizirate, možete započeti s pripremama za pokazivanje svog doma.

ostavite svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh